Ensinnäkin tuhansien ukrainalaisten puolesta sydänlämmin kiitos antamastasi arvokkaasta taloudellisesta tuesta Ukrainan kansan hätään. Palasin sotatoimialueen etulinjan kylistä tällä viikolla.

Jokainen lahjoitettu euro on merkinnyt helpotusta äitien, lasten, haavoittuneiden isien, poikien ja vanhusten kärsimykseen Ukrainassa.

Kamiina-ihme!
Kamiina keräyksemme alkoi vuoden 2022 syksyllä ja nyt 18 kuukautta myöhemmin voimme todeta, että olemme pystyneet toimittamaan 10 250 kamiinaa ukrainalaisten hätään, lapsiperheisiin ja perheen isille rintamalle. Lisää tarvitaan edelleen.

Kolmas sodan vuosi on alkanut
Venäjä on iskenyt toistuvasti Ukrainan sähkönjakelun ja lämmön tuotantolaitoksiin kautta maan tuhoisin seurauksin. Sadat tuhannet kodit ja perheet tuhansissa kylissä ja kaupungeissa kautta 1 350 kilometriä pitkän rintaman ovat jääneet ilman sähköä, lämpöä ja juoksevaa vettä. Toiset tilapäisesti, toiset pysyvästi.

Viime perjantaina 22.03.24 Venäjä iski massiivisesti Ukrainan energiantuotantolaitoksiin ohjuksin ja räjähtävin lennokein. Kohteena olivat maan lämpökeskukset ja vesivoimalat. Energialaitokset kautta maan olivat tulessa. Kyseessä oli suurin hyökkäys Ukrainan energiasektoria vastaan sitten Venäjän suurhyökkäyksen helmikuussa 2022. Venäjän tavoitteena oli maan täydellinen pimentäminen.

Toistuvat yhä rajummat ilmaiskut tämän talven aikana ovat lisänneet hätää ja avunannon tarvetta.

Tuhansia tonneja apua
Kamiinojen lisäksi olemme 14.03.2022 – 21.03.2024 välisenä aikana toimittaneet tuhansia tonneja erimuotoista apua Ukrainan hätään. Yksityishenkilöiden lisäksi lahjoittajina ovat olleet Keravan kaupunki, useat Suomen sairaalat, lääkärikeskukset, apteekit, erilaiset hyväntekeväisyysseurat, jopa jääkiekkojoukkueet.

Avustuksiin sisältyy sairaalatarvikkeita, ambulansseja, kuorma-autoja, autoja evakuointiin ja huoltoon, veriryhmätunnisteita, sirpaleita paikantavia laitteita, polttoainetta avustusautoihin, varavirtalähteitä, generaattoreita, aggregaatteja, ruokaa, vettä, vaatteita, villasukkia, huopia, vuodevaatteita kellareissa asuville, polttopuuta, kouluille luokkakalusteita, interaktiivisia tauluja ja pakolaiskeskuksiin kokonaisia keittiökalusteita ja lapsille polkupyöriä.

Sota jatkuu, me autamme edelleen
Ukraina tarvitsee edelleen apuamme. Kiitos, että autat ja voimme näin yhdessä tukea Ukrainan kansaa hädän keskellä.

Olen liittänyt tähän kirjeeseen avustustyömme suosittelijoita, joihin kuuluvat muun muassa Ukrainan sotatoimialueen sotilashallinnot, Ukrainan Suomen suurlähettiläs, Ukrainan asevoimien komentaja Zaluzhnyi (2021–2024) ja sotilaspastoripataljoonat.

Tulemme jatkossa kertomaan tiiviimmin kuulumisia Ukrainan tilanteesta. Jos matkasi vie Keravalla olevan toimitalomme ohitse, olet tervetullut pistäytymään ja tutustumaan työhömme. Ilmoitathan etukäteen, jotta ehdimme laittaa kahvit lämpiämään. Vastaamme myös kysymyksiin Ukrainanhata.fi:n työstä.

Lämpimin pääsiäisterveisin,

Hannu Haukka
Toimitusjohtaja

 

Ukrainan asevoimien komentaja Valerii Zaluzhnyi ja Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova

Orihivin alueen sotilashallinto kiittää: Teidän rakkautenne ja tukenne on suuresti auttanut asukkaitamme, mistä olemme iäti kiitolliset!

Zaporizzijan läänin, Huliaipolen kaupungin sotilashallinto kiittää antamastanne humanitaarisesta toiminnastanne ja merkityksellisestä avustanne kaupunkimme asukkaille!

Ukrainan sotilaspataljoonan komentaja kiittää toimitetusta tuesta ja avusta sotilaspataljoonalle!

Ukrainan rajavartioston poliklinikka, Harkova, kiittää lahjoitetusta arvokkaasta Mercedes Benz Sprinter- ambulanssistanne, joka palvelee haavoittuneiden evakuointitehtävissä. Apunne tässä työssä ei olisi mahdollista. Toivotamme teille voimia, terveyttä ja menestystä arvokkaassa avustustyössänne!