Usein kysyttyä

UKRAINAHÄTÄ.FI:N TOIMINNANJOHTAJA VASTAA USEIN ESITETTYIHIN KYSYMYKSIIN

Kysymys:
Miksi kamiina maksoi syksyllä 2022 50 €, minkä jälkeen hinta nousi sataan euroon ja nyt maksaa 150 euroa?

VASTAUS:
Hinta 50 € elokuussa 2022: Alkuperäisessä erässä kamiina maksoi 50€ kun kamiinat valmistettiin talkootyönä pienessä pajassa Zaporizzijan kaupungissa. Tuolloin kamiinan malli oli hyvin pelkistetty ja yksinkertainen malli.
Zaporizzijiessa oleva paja ei pystynyt valmistamaan tätä prototyyppiä 40 kappaletta enempää talkoovoimin. Kamiina ei ollut teholtaan tämän päivän kamiinan arvoinen. Kamiina malli oli tehty ylijäämä metallista, johon ei kuulunut hormitusta.

Hinta 100 € talvella 2022: Seuraavat tilausmäärät eivät olleet mahdollisia pienelle pajalle talkooperiaatteella. Tuotanto siirrettiin muualle, tässä tapauksessa, kiovalaiselle tehtaalle, missä kamiinoita valmistettiin tuhansia lisää – työvoima maksoi ja mallia paranneltiin.
Kamiinoiden rakenteeseen saatiin huomattavia parannuksia esimerkiksi varaava ominaisuus. Laatu parani oleellisesti prototyyppi mallista. Hinta nousi, mutta hormitus puuttui edelleen kamiinasta.

Hinta 150 € syksyllä 2023: Sodan edetessä raaka-aineet loppuivat Ukrainasta. Saatavilla oleva metalli maan rajojen sisällä varattiin Ukrainan asevoimien käyttöön.
Tällöin raaka-aineet oli tuotava ulkomailta. Tämän seurauksena kamiinan kappalehinta nousi 150 euroon. Tarvittavat metallilevyt kuljetettiin meriteitse Odessan satamaan, joka oli joutunut Venäjän pommitusten kohteeksi lähes taukoamatta. Kaminaan saatiin mukaan hormitus, joka osaltaan nosti kamiinan hintaa.

KYSYMYS:
Vielä kerran. Miksi kamiina maksoi syksyllä 2022 50 €, minkä jälkeen hinta nousi 100 euroon ja 150 euroon?


VASTAUS:
Hinta 50 €
 elokuussa 2022: Alkuperäisessä erässä kamiina maksoi 50€ kun kamiinat valmistettiin talkootyönä pienessä pajassa Zaporizzijan kaupungissa. Tuolloin kamiinan malli oli hyvin pelkistetty, yksinkertainen malli.
Zaporizzijiessa oleva paja ei pystynyt valmistamaan tätä prototyyppiä 40 kappalettä enempää talkoovoimin. Kamiina ei ollut teholtaan tämän päivän kamiinan arvoinen. Tuo malli oli tehty ylijäämä metallista, johon ei kuulunut hormitusta.

Hinta 100 € talvella 2022: Seuraavat tilausmäärät eivät olleet mahdollisia pienelle pajalle talkoo periaatteella. Tuotanto siirrettiin muualle, tässä tapauksessa, kiovalaiselle tehtaalle, missä kamiinoita valmistettiin tuhansia lisää– työvoima oli maksullinen ja mallia syystä paranneltiin.
Kamiinoiden rakenteeseen saatiin huomattavia parannuksia esimerkiksi vaaraava ominaisuus. Laatu parani oleellisesti prototyyppi mallista. Hinta siis nousi. Hormitus puuttui edelleen hinnasta.

Hintä 150 € syksyllä 2023: Sodan edetessä raaka-aineet loppuivat Ukrainasta. Saatavilla oleva metalli maan rajojen sisällä varattiin Ukrainan asevoimien käyttöön. Tällöin raaka-aineet oli tuotava ulkomailta. Tämän seurauksena kamiinan kappalehinta nousi 150 euroon. Tarvittavat metallilevyt kuljetettiin meriteitse Odessan satamaan, joka oli joutunut Venäjän pommitusten kohteeksi lähes taukoamatta. Tuotanto jatkuu edelleen. Hintaan saatiin mukaan hormitus.

KYSYMYS:
Ok. Ymmärrän kyllä. Olisiko kuitenkin parempi tuottaa kamiinat Suomessa? Täällä on paljon pajoja, jotka osaavat tehdä YKSINKERTAISIA kamiinoita, jotka toimivat ja ovat riittäviä paikallisiin tarpeisiin. Varaavuus saadaan kyllä aikaiseksi paikan päällä. Niin kuin varmasti tiedät, niin paikalliset ottavat helposti ylihintaa.

VASTAUS:
Ymmärrän ehdotustasi. On muistettava, että täällä Suomessa palkkataso on merkittävästi suurempi kuin Ukrainassa. Rahtimaksut Suomesta ovat myös merkittävät. En näkisi, että säästöä tulisi. Päinvastoin. Kamiinan yksikköhinta tulee olemaan huomattavasti kalliimpi.